Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Met ingang van 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Met deze wet wil het kabinet een nieuwe balans creëren tussen zekerheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt.
Daarom komt het kabinet met nieuwe maatregelen, neergelegd in de WAB. Deze regels moeten het voor een werkgever aantrekkelijker maken om arbeidskrachten in vaste dienst te nemen. De nieuwe regels zien op:

  • de ketenregeling;

  • de transitievergoeding;

  • de oproepovereenkomst;

  • het ontslagrecht;

  • de WW-premie.

Wij lichten de belangrijkste wijzigingen hieronder kort toe.

Ketenregeling
Op dit moment kunt u als werkgever een werknemer drie keer een tijdelijk contract aanbieden in een periode van 24 maanden, waarna het tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract. Met ingang van 1 januari 2020 verruimt de WAB deze regeling, waardoor het mogelijk wordt om een werknemer drie keer een tijdelijk contract aan te bieden in een periode van 36 maanden, voordat het tijdelijk contract wordt omgezet in een vast contract.
Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2020 direct gebruik maken van de nieuwe ketenregeling. Dit betekent dat een arbeidsovereenkomst die is gesloten vóór de inwerkingtreding van de WAB, maar die pas ná de inwerkingtreding van de WAB de 24-maandentermijn overschrijdt, geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt.

Een voorbeeld ter verduidelijking:
Op 1 april 2018 sluiten partijen een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden. Op 1 oktober 2018 verlengen partijen de arbeidsovereenkomst voor de duur van twaalf maanden. Op 1 oktober 2019 verlengen partijen de arbeidsovereenkomst nogmaals voor de duur van twaalf maanden (tot 1 oktober 2020). Er zijn in dat geval drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd gesloten en de 24-maandentermijn (huidig recht) verstrijkt op 1 april 2020, waardoor op die datum geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.

Transitievergoeding
Nu hoeft u als werkgever geen transitievergoeding te betalen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer, indien hij/zij korter dan 24 maanden in dienst is. Per 1 januari 2020 heeft een werknemer vanaf dag 1 al recht op een transitievergoeding, ook bij ontslag tijdens proeftijd.
Daarnaast verandert de berekening van de transitievergoeding per 1 januari 2020. In de meeste gevallen zal deze lager uitvallen.   

Oproepovereenkomst
Met ingang van 1 januari 2020 wordt de oproepovereenkomst voortaan bij wet geregeld. In de wet wordt dan de oproepovereenkomst gedefinieerd en komen er nieuwe regels voor werkgevers en oproepkrachten. De oproepkracht moet bijvoorbeeld minstens vier dagen vooraf door de werkgever worden opgeroepen en heeft bij het annuleren van een oproep binnen vier dagen voor de aanvang van de arbeid, recht op loonbetaling over de duur van de geannuleerde oproep.
Verder moet u als werkgever na twaalf maanden, de oproepkracht een vast contract aanbieden.   Let op, als uw oproepkracht op 1 januari 2020, (langer dan) twaalf maanden in dienst is, dient u hem/haar vóór 1 februari 2020 een vast contract aan te bieden.

Extra ontslaggrond
Om het voor een werkgever eenvoudiger te maken om een werknemer te ontslaan, wordt op 1 januari 2020 een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd, en wel de zogenaamde cumulatiegrond. Deze grond houdt in dat ook ontslag kan volgen als sprake is van een combinatie van twee of meer ‘niet voldragen’ ontslaggronden, bijvoorbeeld disfunctioneren in combinatie met een verstoorde arbeidsrelatie. Dit wordt de zogenaamde ‘cocktail’ van ontslaggronden genoemd. De combinatie van ontslaggronden moet zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst in stand te laten. De rechter bepaalt in hoeverre hieraan wordt voldaan, en kan in een dergelijk geval beslissen om een hogere transitievergoeding (tot anderhalf keer de wettelijke transitievergoeding) aan de werknemer toe te kennen.

Verandering WW-premie
Met ingang van 1 januari 2020 wordt de WW-premie niet langer bepaald door de sector waarbinnen uw organisatie zich bevindt maar wordt deze bepaald door het soort contract van de werknemer (vast of flexibel). Voor flexibele contracten zal een hogere premie gaan gelden dan voor vaste contracten.
In samenhang hiermee dienen er met ingang van 1 januari 2020 een aantal gegevens te worden vermeld op de loonstrook en loonopgaaf. Aanbeveling verdient om dat tijdig af te stemmen .

Niet in alle gevallen is er sprake van overgangsrecht, u zult bepaalde wijzigingen al op 1 januari 2020 doorgevoerd moeten hebben met een uitstel tot 31 maart 2020.

05 februari

Wilt u dat uw intermediair gegevens van de vooraf ingevulde aangifte 2015 kan gebruiken?
Als u van de Belastingdienst een brief met formulier "Registratie machtiging intermediair goedkeuren" hebt ontvangen, stuur dit formulier dan ruim voor 19 maart 2016 naar uw intermediair, want deze heeft de activeringscode nodig, en daarmee keurt u de machtigingsregistratie goed.
Als u niet akkoord gaat, lees in de brief van de Belastingdienst wat u dan moet doen.
 

Wilt u dat uw intermediair een Servicebericht Aanslag ontvangt?
Als u van de Belastingdienst een brief met formulier "Registratie machtiging intermediair afwijzen of intrekken" hebt ontvangen, stuur dit formulier alleen retour naar de belastingdienst, indien u niet wilt dat uw intermediair deze serviceberichten ontvangt. Doe dit ruim vóór de in de brief genoemde startdatum van de registratie. Lees in de brief van de Belastingdienst wat u moet doen.

Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl/machtigingregistreren of www.logius.nl/machtigen.

BTW-aangifte

"Krap bij kas, dan doe je toch een keer een nihilaangifte?"

U zit wat krap bij kas en vraagt uw adviseur om een nihilaangifte btw in te dienen. Dan betaalt u die btw er volgend kwartaal wel bij en betaalt u per saldo dus genoeg. Simpel toch? Maar uw adviseur weigert. Hoezo eigenlijk?

 Klik hier voor meer informatie 

"Bewust een lage omzet in de btw-aangifte zetten of (onterecht) een nihilaangifte doen, is een misdrijf waar zware straffen op staan. Er wordt steeds feller op gecontroleerd. Uw adviseur of boekhouder kan daarom beter een correcte aangifte doen en een betalingsregeling voor u proberen te treffen."